Leonberger i parad med andra hundar i Storuman

Hundens vecka i Storuman arrangeras av svenska brukshundsklubben i Storuman och inleddes med en stor parad genom centrum där Leonbergers tillsammans med andra hundraser fick gå igenom staden med sina ägare. Under veckan finns ett fullspäckat program som innehåller en mängd olika hundsportgrenar, föreläsningar och uppvisningar.

Nosework – ett kul sätt för hunden att utveckla luktsinnet

Under lördagen arrangerades en introduktion och prova på av Nosework som är en hundsport som går ut på att hunden använder sitt luktsinne för att hitta specifika dofter som är gömda i olika miljöer. Sporten har sitt ursprung i arbetsmetoder som används i träning av sökhundar t.ex. för sök efter narkotika- och sprängämnen, men är anpassad för att vara en rolig och utmanande aktivitet för alla hundar och deras ägare.

I nosework tävlingar och träningar används ofta tre specifika dofter: eukalyptus, lagerblad, och lavendel. Dessa dofter placeras i olika sökområden som kan inkludera fordon, utomhusmiljöer, och inomhusmiljöer. Hundens uppgift är att hitta och markera var doften finns gömd. När hunden hittar rätt plats belönas den vanligtvis med godis eller leksaker.

Rallylydnad och parkour

På söndagen hade besökare möjlighet att testa på rallylydnad och parkour. Rallylydnad är en hundsport som kombinerar lydnadsträning med en mer avslappnad och interaktiv miljö. Det är en relativt ny sport som har blivit populär bland hundägare för dess roliga upplägg. I rallylydnad går en hund och dess förare en bana bestående av olika stationer, varje station har en skylt med instruktioner för ett specifikt kommando eller trick som hunden ska utföra, t.ex. sitt, ligg, stanna, vändningar, serpentiner bland koner, samt andra grundläggande lydnadskommandon. Föraren får kommunicera med hunden genom röst, handtecken och kroppsspråk för att guida den genom banan.

Parkour för hundar är likt rallylydnad men skiljer sig genom att det inte finns någon förbestämd konstruerad bana – utan man använder sig av naturliga miljöer. I parkour ska hunden mer självständigt ta sig an fysiska utmaningar utan hjälp från husse.

Hundens vecka ska bli återkommande

I en intervju med lokaltidningen i Storuman har ledningen för Storumans brukshundsklubb meddelat att de hoppas att hundens vecka ska kunna arrangeras årligen framöver.

Lämna en kommentar

Leonberger i parad med andra hundar i Storuman